Karnozin in antitumorsko delovanje

Protitumorske lastnosti karnozinaso opazili že pred tridesetimi leti. Karnozin preprečuje poškodbe DNK, ki lahko spremenijo zdrave celice v tumorske celice.

Protitumorske lastnosti karnozinaso opazili že pred tridesetimi leti. Karnozin preprečuje poškodbe DNK, ki lahko spremenijo zdrave celice v tumorske celice. Karnozin inhibira rast tumorja in preprečuje širjenje že obstoječih metastaz na zdrava tkiva.

Karnozin znižuje raven ATP v tumorskih celicah in tako zmanjša njihovo energijo za proliferacijo. V današnjih znanstvenih raziskavah je posebna pozornost namenjena uporabi naravnih snovi pri zdravljenju malignih bolezni. Naravni antioksidantkarnozinspada v tovrsto molekul,saj je njegovo pomembno protitumorsko delovanje “in vitro” in “in vivo” znanstveno potrjeno. Nedavne študije so pokazale, da karnozin preprečuje širjenje raka debelega črevesa z delovanjem na raven ATP-ja v z rakom prizadetih celicah, kot tudi na ustvarjanje ROS (reaktivnih svobodnih radikalov kisika).

Z zatiranjemgena MMP-9 karnozin preprečuje širjenje raka na jetrih. Karnozinzmanjša raven AGE-ov (končnih produktovglikacije), ki so pri tumorskih stanjihponavadi povečani. Karnozin povečuje učinkovitost kemoterapeutikov kot je 5-fluorouracil. Z zmanjšanjem mitohondrijalnega oksidativnega stresa, karnozin upočasnjuje staranje celic, ki ne povzročajo raka jajčnikov.

Antitumorske učinke karnozinasta prva razložila znanstvenikaNagai in Suda (1986). S subkutanim postopkom so prenesli tumorske celice sarkoma -180 v telesa laboratorijskih podgan. Dan zatem, ko so jim dali podkožni karnozin 2 cm od tumorskih celic. Tretma skarnozinom (50 mg / dan) smo ponavljali vsak drugi dan. Če primerjamo rezultate karnozina in fiziološke raztopine,uporabljene na isti način, so pri podganah, ki so jim dajali karnozin, opaziliznatnozmanšanje rasti tumorja. Žal ti poskusi niso zaslužili pozornosti takratne strokovne javnosti, verjetno zato, ker prvotna preiskava ni bilav angleščini. 20 let kasneje, po navdihu delaHollidaya i McFarlanda (1996) ki sta odkrila, da karnozin selektivno zavira rast tumorskih celic, so Renner in sodelavci leta 2008 dokazali, dakarnozin zavira rast tumorskih celic izoliranih z glioblastomom.

Ne pričakuje se, da bi karnozin pokazal neželene stranske učinke in pomagal pacientom, ki so na določenih antitumorskih terapijah. En primer je tudi zmanšanje poškodb pljuč med prejemanjem radioterapije (Guney in sodelavci 2006). Generalno gledano je ionizirajoče sevanje še vedno zelo učinkovit tretma za različne zvrsti tumorjev in se zato pogosto uporablja. Formiranje ROS (reaktivnih zvrst kisika) je eden od glavnih vzrokovza poškodbe celic med sevanjem (Riley 1994). Karnozin ščiti celice in zdrava tkiva pred antioksidativnimi i protivnetnimi lastnostmi.

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: