Karnozin in karbonilacija proteinov

Zakaj so starejši ljudje in živali vizualno drugačni od mlajših? V kolikor želite odgovor v enem stavku, je to ponavadi zaradi spremembe proteinov v organizmu.

Zakaj so starejši ljudje in živali vizualno drugačni od mlajših? V kolikor želite odgovor v enem stavku, je to ponavadi zaradi spremembe proteinov v organizmu. Proteini so snovi, ki so najpomembnejše za vsakodnevno funkcioniranje živih organizmov. Se pravi, da njihova modifikacija pomembno vpliva na funkcijo organizma in na njegov izgled. V tem desetletju so se številni raziskovalni projekti osredotočili na raziskovanje modifikacije proteinov, kot najpomembnejšega vzroka staranja in degenerativnih bolezni. Te modifikacije proteinov (propadanje, spremembe v strukturi itd.) so posledica oksidacije (vpliva prostih radikalov) in glikacije.

Naše telo je v glavnem sestavljeno iz proteinov. Vendar naš antioksidativni sistem in ostali zaščitni procesi ne morejo popolnoma zaščititi proteinov. V življenju jim grozijo destruktivne spremembe, zlasti zaradi delovanja prostih radikalov, glikacije, pa tudi procesov imenovanih karbonilacija. Drugače povedano, karbonilne skupine (>C = 0) se vežejo na proteinske molekule (pa tudi namolekule fosfolipidov) – kar vodi do izkrivljanja strukture proteinov v procesu, ki se imenuje proteoliza. Glede na to, da do karbonilacije proteinov pride pred izgubo celovitosti celične membrane, je povezana z toksičnim procesom, ki vodi v staranje in smrt celic.

Večino procesa modifikacije, denaturacije in proteolize (ločljivosti) beljakovin povzročajo oksidacija (prosti radikali), karbonilacija, navzkrižne povezave (cross-links), glikacija in nastane k naprednih glikacijskih produktov (AGE). Ti procesi se ne pojavljajo samo pri splošnih spremembah z zvezi z staranjem, ampak so bolj značilni za spremembe, ki se kažejo s staranjem kože, razvojem sive mrene in z degenerativnimi procesi živčnih celic (npr. izguba spomina, demenca ipd.).
Številne znanstvene študije kažejo na karnozin kot učinkovito snov, ki deluje proti vsem prej omenjenim procesom denaturacije proteinov. Karnozin reagira z karbonilno skupino in formira tako imenovani protein-karbonil-karnozinadukt, ki varuje protein in spremeni škodljivi proces v obnavljanje poškodovanih struktur proteinov.

KarnozinExtra je izdelek, ki bistveno presega tradicionalne antioksidante kot sta vitamin E in selen, ki nista tako učinkovita, kot se je prej mislilo.

Tradicionalni antioksidanti zagotovo igrajo pomembno vlogo v različnih procesih zatiranja prostih radikalov, vendar nimajo vpliva na karbonilacijo in glikacijo. Ni dvoma, da je vpliv različnih antioksidantov ključni proces biokemičnih reakcij, ki ščitijo predprostimi radikali, ki poškodujejo biološke strukture. Pričakovati, da bodo tradicionalni antioksidanti zaščitili pred neomejenimi procesi glikacije in karbonilacije, je enako kot poskušati zgraditi celotno hišo s preprostim in primitivnim izvijačem.

Karnozin je čisto in naravno, večnamensko in univerzalno sredstvo za zaščito proteinov, ki ga je evolucija razvila, da bi upravljalo s številnimi faktorji, povezanimi s procesi degradacije proteinov. Naključne kemične reakcije, ki motijo biološke strukture in funkcije med staranjem, so posledica toksičnih vplivov številnih notranjih in temeljnih elementov organizma – kisika, sladkorja, maščob in osnovnih kovin. Organizem ne more preživeti brez teh biokemičnih elementov. Nedavno nam je znanost o prehrani ponudila informacije za boljše razumevanje njihovih učinkov in boljši nadzor. Proteini niso edini, ki so denaturirani s karbonilacijo – fosfolipidi so prav tako dovzetni zanjo. Karbonilacija fosfolipidov povzroča poškodbe predvsem v centralnem in perifernem živčnem sistemu, kar vodi do motenj v spominu in zaznavanju. Karnozin lahko zaščiti fosfolipide pred karbonilacijo in jih verjetno tudi regenerira (kot to počne s proteini), zato ni naključje, da je ta čudoviti dipeptid neverjetno pomemben „nevroprotektor“ (varuje živčne celice).

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: