Karnozin in nevrološke bolezni

Nevrološke motnje so bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema. Drugače povedano, vplivajo na možgane, hrbtenjačo, lobanjske...

Nevrološke motnje so bolezni centralnega in perifernega živčnega sistema. Drugače povedano, vplivajo na možgane, hrbtenjačo, lobanjske in periferne živce, avtonomni živčni sistem, živčno-mišične sinapse in mišice. Nevrološke bolezni bomo glede na disfunkcije razvrstili v dve kategoriji:

1. Motnje možganske cirkulacije (hipoksija, cerebralna ishemija, možganska kap) ter

2. GABA sistemske motnje (parkinsonizem, epilepsija, anksiozne motnje, shizofrenija).

Pri kroničnih bolezni osrednjega živčevja – Alzheimerjevi in Parkinsonovi bolezni, epilepsiji, depresivnih motnjah, shizofreniji – prevladuje oksidativni stres, škodljivi degenerativni procesi pa so neprekinjeni in napredujejo z zaskrbljujočo hitrostjo.

GABA je glavni zaviralni nevrotransmiter v CNS. Sodeluje pri uravnavanju nevronske razdražljivosti in je neposredno odgovoren za uravnavanje mišičnega tonusa (manj GABA – močnejša hipertenzija) Karnozin deluje kot rezervna oblika GABA in pomaga, ko je ni dovolj.

CarnosineExtra je univerzalni nevroprotektor. Evolucija je zagotovila, da zdrave in mlade živčne celice v možganih vsebujejo dovolj karnozina za zaščito teh zelo pomembnih celic pred poškodbami in degenerativnimi spremembami. Zaščitne lastnosti karnozina so ponavadi povezane z njegovim antioksidativnim učinkom ter preprečevanjem glikacije in karbonilacije. Karnozin ščiti tudi proteasome, ki imajo osrednjo vlogo pri odstranjevanju škodljivih karboniliranih beljakovin. Karnozin ustavi deformacijo beljakovin in odpira možnost preprečevanja in odlašanja napredovanja Alzheimerjeve bolezni in drugih vrst demence ter blagih kognitivnih motenj.

Oksidativni stres poveča aktivnost encima fosfolipaze A2 (PLA2), ki razgrajuje maščobne kisline v celičnih membranah, kar uniči celovitost membrane in tako močno poškoduje delovanje celic, povzroči pa tudi njihovo odmiranje. Karnozin ne znižujele oksidativnega stresa in ravni fosfolipaze A2 (PLA2), ampak tudi zmanjšuje škodo, ki jo povzročajo drugi procesi (glikacija, karbonilacija, AGE). Deluje tudi kot nevrotransmiter, antikonvulzivno sredstvo in kelat (veže težke kovine). Karnozin je zaradi svojih lastnosti univerzalna snov, ki ščiti pred različnimi nevrološkimi in duševnimi motnjami ter boleznimi. Jemanje običajnih anestetikov pogosto vodi do povečanja melanoidov, pridobljenih iz serotonina (SDM). Karnozin ščiti pred nevrotoksičnimi učinki SDM. Zaradi tega je lahko pomembno sredstvo pri preprečevanju pooperativne kognitivne disfunkcije.

Pri laboratorijskih miših karnozin preprečuje otekanje, celično smrt in stres, ki ga povzročajo prosti radikali, ki se pojavijo, ko možgani trpijo zaradi pomanjkanja krvi (možganska ishemija). Zdravljenje s karnozinom je tudi znatno izboljšalo nevrološko delovanje po možganski kapi. Ni presenetljivo, da karnozin vpliva na nevrološke funkcije oziroma da se proizvaja tudi v možganih in da obstajajo specifični prenašalci na področjih krvno-možganske pregrade.

Glede na to, da se karnozin veže na cink, ima verjetno vlogo pri nadzoru razpoložljivosti cinkovih ionov v živčnem tkivu, zlasti v vohalnem središču, kjer se karnozin in cink nahajata v velikih količinah. To je pomembno, ker vohalni center nadzoruje voh – njegova izguba je prvi znak nevrodegeneracije. Karnozin tudi povečuje mentalne sposobnosti pri shizofreniji.

Iz več razlogov je peroksidacija membranskih lipidov najpomembnejši dejavnik škode, ki jo z delovanjem na možgansko tkivo povzročajo prosti radikali. Prosti radikali se najprej kopičijo, nato pa jih nadomestijo molekularni produkti modifikacije lipidov. V sistemu se pojavijo osnovne vrvice in navzkrižne povezave med molekularnimi komponentami živčnih membran (Kagan, 1988). Ta modifikacija posega v plastičnost membranskega odziva na zunanje signale in nalaga omejitve funkciji membrane kot ustvarjalca dražljajev. Na prvi pogled je razvidno, da so glavni procesi poškodb nevronov s prostimi radikali le v modifikaciji lipidov. Veliko pozornost raziskovalcev je pritegnila presenetljiva podobnost med poškodbami, ki jih je povzročila ishemija osrednjega živčevja na razdražljivih tkivih, nekaterimi nevrodegenerativnimi boleznimi in staranjem (Olanov, 1993; Smith in Collinge, 1995) Karnozin zavira peroksidacijo lipidov in tako ščiti celične membrane.

Druga študija je bila izvedena na živalih, katerim je bila umetno izzvana možganska kap. Karnozin je pokazal pomembennevroprotektivni učinek (zaščita živčnih celic pred poškodbami) v ishemičnih možganih (možgani, ki so premalo preskrbljeni s kisikom). Podgane, ki so prejele karnozin, so imele normalenEKG, manjšo količino akumulirane mlečne kisline (splošni pokazatelj resnosti poškodb) in so pokazale boljše parametre cirkulacije krvi v možganih.

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: