Karnozin in Parkinsonova bolezen

Parkinsonova bolezen je kronična nevrodegenerativna bolezen, za katero je značilna progresivna izguba dopaminskih nevronov v substanci nigraparscompacta (SNPC).

Parkinsonova bolezen je kronična nevrodegenerativna bolezen, za katero je značilna progresivna izguba dopaminskih nevronov v substanci nigraparscompacta (SNPC). Razvoj Parkinsonove bolezni pri bolnikih se klinično kaže s hudimi motoričnimi okvarami, vključno z nenadzorovanim tremorjem, bradikinezijo, togostjo in posturalnim neravnovesjem.

Glavni vzrok te bolezni na atomski ravni so prosti radikali in njihovi strupeni metaboliti, ki uničujejo določene možganske celice. H2O2 in TPA (vodikov peroksid in tetranosolforbol acetat) sta dva taka prosta radikala, ki lahko prezgodaj poškodujeta možganske celice. Karnozin lahko prepreči nastanek teh radikalov in tako zaščiti možganske celice pred poškodbami.

Prav tako se v tako imenovanih Lewijevih telesih v centralnem živčnem sistemu ljudi s Parkinsovo boleznijo kopiči snov, imenovana α-sinuklein, ki pospešuje razvoj Parkinsonove bolezni. Alfa-sinuklein nastane med oksidativnim stresom. Karnozin lahko zmanjša oksidativni stres in kopičenje α – sinukleina. Zaradi svojih lastnosti se KarnozinExtra priporoča kot dodatek pri zdravljenju Parkinsonove bolezni,pa tudi za preprečevanje njenega pojava.

Menijo, da mitohondrijska disfunkcija kot posledica oksidativne poškodbe igra pomembno vlogo pri Parkinsonovi bolezni. Dokazano je, da karnozin zmanjšuje oksidativne poškodbe, povezane s Parkinsonovo boleznijo.

MPTP je nevrotoksin, ki povzroča simptome, povezane s Parkinsonovo boleznijo (kratkotrajni tremor, izguba teže, togost itd.). Ena študija na živalih je pokazala, da je uporaba karanozina (100 mg/kg v obdobju 14 dni) zmanjšala jakost simptomov, ki jih povzroča MPTP. To ustreza nižji ravni lipidnih hidroperoksidov in aktivnosti MAO B v možganih.

Študije so pokazale, da imajo bolniki s Parkinsovnovo boleznijo pogosto poškodovano gliceraldehiddehidrogenazo, pomemben encim, ki ga najdemo v čelni možganski skorji. Ta spremenjeni encim vodi do zmanjšanja proizvodnje ATP in povečanja proizvodnje zelo strupenega sredstva, metilgloksala. Karnozin ščiti pred poškodbami, ki jih povzroča modificiran encim gliceraldehiddehidrogenaza.

KarnozinExtra vodi tudi do ravnotežja beljakovin z zmanjšanjem metilgloksala, ki je pogosto povečan pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Možganska snov nigra (del osrednjega živčevja, kjer nastaja dopamin) je nagnjena k reakciji z metilgloksalom, zlasti v prisotnosti visokega krvnega sladkorja. Karnozin preprečuje to škodljivo reakcijo.

Karnozin tudi zavira toksičnost malondaldehida (MDA) v nevronih in preprečuje tvorbo karboniliranih beljakovin in navzkrižno povezovanje beljakovin, povezanih s Parkinsonovo boleznijo.

L-dopa je zdravilo, ki se pogosto uporablja za vzdrževanje ravni dopamina pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Na žalost so nekateri stranski produkti L-dopenevrotoksični (npr. tisti, ki vsebujejo aldehidne skupine). Karnozin nevtralizira te strupene spojine in je zato odličen dodatek k terapiji v kombinaciji z L-dopo. Pravzaprav je ena študija pokazala, da je zdravljenje s kombinacijo L-dope in karnozina (1,5 g / dan) izboljšalo več nevroloških simptomov, kot je togost okončin, in privedlo do boljše gibljivosti. To je posledica zmanjšanja gaziranih (poškodovanih) beljakovin v krvi.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24388766
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: