Karnozin in skeletne mišice

Od dvajsetih do sedemdesetih let se človekova mišična masa zmanjša za 20 %, zmanjšata se tako moč kot vzdržljivost, tako da je skupno zmanjšanje mišične učinkovitosti blizu 40 %.

Od dvajsetih do sedemdesetih let se človekova mišična masa zmanjša za 20 %, zmanjšata se tako moč kot vzdržljivost, tako da je skupno zmanjšanje mišične učinkovitosti blizu 40 %. V tem obdobju se koncentracija karnozina in njegov antioksidativni učinek zmanjšata na polovico prvotnih vrednosti. To zmanjšanje koncentracije karnozina v mišicah najverjetneje vpliva na zmanjšanje mišične mase, moči in vzdržljivosti.

Aktivna, močna, tako imenovana hitra mišična vlakna vsebujejo veliko karnozina, šibka in atrofična pa bistveno manj karnozina. Ruski znanstvenik Severin je že v petdesetih letih prejšnjega stoletja dokazal, da je dodajanje karnozina tekočini, v kateri so bile shranjene inkubirane, izolirane, izčrpane mišice, povzročilo obnovitev vse mišične energije.

Karnozin se v telesu razgradi z encimom karnozinaza, ki se nahaja v večini tkiv, razen v skeletnih mišicah. To lahko delno pojasni, zakaj so koncentracije karnozina v teh tkivih najvišje. Karnozin se nahaja v človeških skeletnih mišicah v koncentracijah med 5-10 mM teže ali 15-40 mmol / kg suhe teže.

Avstralska ekipa zdravnikadr. McFarlanda je pred kratkim dokazala, da oskrba s karnozinom poveča moč in vzdržljivost utrujenih mišic. Zanimivo je, da je dodajanje karnozina neposredno povezano s končnim učinkom na mišice: večja kot je zaloga karnozina, večja je njegova vsebnost v mišicah, kar bistveno poveča tako moč kot vzdržljivost. Vloga karnozina je bila znanstveno raziskana pri različnih živčno-mišičnih motnjah. Rezultati teh študij priporočajo dodajanje karnozina pri takšnih motnjah. Očitno je, da prihudih boleznih ni pričakovati ozdravitve, vendar je mogoče zmanjšati oksidativni stres, ki ga povzročajo, povečati kontraktilnost mišic ter izboljšati moč in vzdržljivost. Mišice bolnikov z Dischenovo mišično distrofijo vsebujejo le polovico vrednostikarnozina v primerjavi z mišicami zdravih ljudi, zato je priporočljivo jemanje karnozina.

Normalno delovanje skeletnih mišic zahteva dobroravnovesje med oksidativnimi in antioksidativnimi procesi. Intenzivna vadba vodi do tvorbe reaktivnih kisikovih vrst (ROS), ki, če so nizke, igrajo pomembno vlogo pri normalni proizvodnji energije in privzemu glukoze med krčenjem. Vadba je povezana z postopnimizboljšanim odzivom antioksidantov. Vendar pa sta med dolgotrajnim in ekstremnim oksidativnim stresom, ki ga najdemo pri različnih boleznih, šibek antioksidativni odziv in povečana karbonilacija beljakovin povezana z izgubo mišic. Poleg tega so bili akutni dogodki, kot je ishemija tkiva z naknadno reperfuzijo, povezani s povečano proizvodnjo ROS, karbonilacijo beljakovin in poškodbo celic. KarnozinExtra se bori proti ROS in ščiti skeletne mišice pred oksidativnim stresom.

Vadba je eden najbolj raziskanih regulatorjev oksidativnega stresa v skeletnih mišicah. Učinek vadbe na karbonilacijo mišičnih beljakovin je odvisen od trajanja, intenzivnosti in vrste vadbe. Po eni epizodi intenzivnega treninga se karbonilacija Ca2 + -ATPazesarkoplazmatskegaretikuluma poveča za 80 %. Vendar pa je učinek akutne vadbe prehoden in v eni uri so ravni karbonilacije blizu normalne. Učinke vadbe na povečanje karbonilacije so merili pretežno na anaerobnih »belih« ali “hitro krčnih mišicah”, ne pa na rdečih mišicah, ki imajo več oksidativnih mišičnih vlaken in višjo vsebnost mitohondrijev. Karnozin je lahko delno obrnil raven karbonilacije, tako v mirovanju kot po treningu.

Učinke dipeptidov na kontraktilno aktivnost mišic so preučevali v izoliranih nevromišičnih pripravkih m. sartorius iz žabe Rana temporaria. Živčno-mišične pripravke so potopili v Ringerjevo raztopino in opazili njihove ritmične kontrakcije v odsotnosti ali prisotnosti testnih sredstev. Karnozin so dodali sistemu v fazi hude utrujenosti, pH vrednosti kontrolne in eksperimentalne raztopine pa so prilagodili tako, da sta si bilimed seboj enaki, da bi odpravili puferski učinek. V nadaljnjih poskusih so Ringerjevi raztopini kontrolnega in eksperimentalnega pripravka dodali enake količine Tris-HCl ali drugih puferskih sredstev, da so ohranili pH raztopine na enaki ravni. Karnozin in druge spojine so dodali v koncentraciji, ki je enaka njihovi normalni koncentraciji v mišicah (10-15 mM). Karnozin je povzročil hitro in učinkovito povečanje sile krčenja izčrpanih mišičnih pripravkov. Pripravki, obdelani s karnozinom, so pokazali sposobnost za dolgotrajno mišično delo, ki je bila celo večja od delovne zmogljivosti mišice po dolgotrajnem počitku.

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: