Karnozin kot močan antioksidant

Prosti radikali so atomi ali skupine atomov z neparnim številom elektronov in lahko nastanejo ko kisik pride v stik z določenimi molekulami.

Prosti radikali so atomi ali skupine atomov z neparnim številom elektronov in lahko nastanejo ko kisik pride v stik z določenimi molekulami. Ko se formirajo, ti zelo reaktivni radikali lahko sprožijo verižno reakcijo, vendar so še posebej nevarni zaradi škode, ki jo lahko naredijo v reakciji s pomembnimi celičnimi deli, kot so DNK ali celične membrane. Če se to zgodi, celice lahko slabše funkcionirajo ali umrejo. Za preprečevanje poškodb zaradi prostih radikalov, človeko telo uporablja antioksidativni obrambni sistem. Antioksidant je dovolj stabilna molekula, da donira elektron, ki nevtralizira proste radikale, vendar to zmanjšuje njegovo sposobnost za poškodbe.

KarnozinExtra je antioksidant, ki stabilizira in ščiti celično membrano. Kot vodotopen antioksidant (topen v vodi) preprečuje peroksidacijolipidov znotraj celične (dvoslojne) membrane. Številni antioksidanti (kot sta vitamin C in E) nimajo pomembnega učinka, ko je prva obrambna linija uničena.

Prosti radikali povzročajo tako imenovani oksidativni stres organizma. Karnozin načeloma reagira z reaktivnimi kisikovimi vrstami (ReactiveOxygenSpecies – ROS – kisikovi prosti radikali) in preprečuje nastanek oksidativnega stresa. Karnozin ne deluje samo zaščitno. Obenem je aktiven in takrat, ko so škodljive komponente že formirane zaradi delovanja prostih radikalov, kot so lipidni peroksidi in njihovi sekundarni produkti. Na ta način so tkiva zaščitena tudi pred ”drugim valom” škodljivih učinkov teh snovi. Karnozin na primer blokira zelo reaktivni končni produkt lipidne peroksidacije – malondialdehid (MDA). MDA, če se se ne izloči, lahko povzroči poškodbo lipidov, encimov in DNK ter ima pomembno vlogo pri razvoju ateroskleroze, vnetnih in degenerativnih sprememb v sklepih, sive mrene in splošnih procesov staranja. Karnozin deaktivira MDA in na ta način ščiti aminokisline v molekuli proteina, pri čemer je sam uničen. Karnozin je snov, ki ščiti in podaljšuje funkcionalni življenjski ciklus osrednjih gradnikov organizma – beljakovin, DNK, lipidov in ga lahko upravičeno imenujemo snov dolgoživosti.

Oksidativni stres in stresne poškodbe, ki jih povzročajo nizke koncentracije karnozina, vodijo do smrtnega izida pri starejših ljudeh. Dobra antioksidativna zaščita je ključna za ohranjanje zdravja, zlasti pri starejših osebah.

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: