Aplied Bioenergetics lab

Laboratorij za uporabno bioenergetiko / Center za inovativno terapevtiko | Pomagamo prehranskim in farmacevtskim podjetjem ustvariti boljše rešitve

AppliedBioenergetics Lab je inovativna, dinamična in multidisciplinarna raziskovalna ustanova na Univerzi v Novem Sadu. Zajema raziskovalne teme s področij osnovne, translacijske in klinične bioenergetike. Glavni cilj našega laboratorija je oblikovati in natančno preučevati inovativne terapevtike, ki ščitijo in nadgrajujejo mitohondrijsko bioenergetiko in metabolizem pri zdravju in boleznih. S sodelovanjem z različnimi partnerji, od industrije do vlade, si AppliedBioenergetics Lab prizadeva narediti znanstvena prizadevanja čim bolj uspešna, vplivna in stroškovno učinkovita!

Področja raziskovanja

Prehrana, raziskave, prehranska dopolnila, mišice, možgani, medicina, staranje, športna uspešnost, sarkopenija, metabolizem, mitohondriji, razvoj izdelkov, partnerstvo, zunanje izvajanje, klinično preskušanje in terapevtika.

Razvijanje in raziskovanje načinov zdravljenja za boljšo presnovo energije pri zdravju in boleznih

Naše raziskave trenutno raziskujejo več različnih področij temeljne in uporabne bioenergetike, vključno s kardiometaboličnimi in nevrodegenerativnimi boleznimi, staranjem in atletsko uspešnostjo, pri čemer si vsi delijo slabo celično bioenergetiko kot glavno patologijo. Poleg razumevanja patofiziologije oslabljene bioenergetike v ozadju zgornjih stanj ter iskanja in podpiranja zanesljivih biomarkerjev, ki kažejo na slabo energijsko presnovo, preiskujemo predvsem učinkovitost in varnost novih prehranskih in fizioloških zdravljenj v kliničnem in atletskem okolju. Rezultate naših projektov redno objavljajo številne recenzirane akademske revije.

Projekti – Interne in zunanje financirane raziskovalne dejavnosti

Laboratorij za uporabno bioenergetiko je dom različnih znanstvenih projektov – od kratkoročnih opazovalnih študij, ki jih izvajajo naši podiplomski študenti, do večletnih poskusov, pri katerih sodeluje celotno osebje našega laboratorija in tuji strokovnjaki. Bodisi ob podpori različnih zunanjih partnerjev ali samo-sponzoriranih, naše dejavnosti vsako leto rastejo in pritegnejo novo generacijo mladih talentov, da se nam pridružijo pri novih vznemirljivih podvigih.

Prenos naših raziskovalnih ugotovitev v širšo javnost in ustvarjanje vpliva ostajata izjemnega pomena za vsak projekt, ki ga začnemo v ABL. Zato večino svojih študij registriramo na ClinicalTrials.gov in raziskave redno predstavljamo na znanstvenih srečanjih ter jih objavljamo v recenziranih revijah.

Kratki opisi projektov


BLAGA KOGITNIVNA OKVARA
Za staranje je pogosto značilna blaga kognitivna okvara (MCI), opazen in merljiv upad kognitivnih sposobnosti, vključno s spominom in mišljenjem. MCI spremlja zmanjšanje metabolizma možganske energije, pri čemer ima bioenergetika na nižji ravni bolj škodljive klinične rezultate. Oseba z MCI je tudi izpostavljena večjemu tveganju za razvoj Alzheimerjeve bolezni, ki je najpogostejši vzrok demence v razvitih državah.

Naš cilj tukaj je identificirati najboljše možne spojine, ki lahko pridejo do tega težko dostopnega organa z usmerjanjem na neobičajne celične prenašalce, ter preizkusiti njihovo moč in farmakovigilanco za spopadanje z nizko bioenergijo v starajočih se možganih.SARKOPENIJA
Sarkopenija je zelo razširjena s starostjo povezana degenerativna izguba mase, kakovosti in moči skeletnih mišic, kar vse vodi do škodljivih zdravstvenih težav in invalidnosti pri starejših. Zdi se, da sarkopenične mišice kažejo zmanjšano sposobnost izkoriščanja kreatina, ključnega aminokislinskega derivata v celični energiji.

Zasnujemo in ocenjujemo učinkovitost več tkivno specifičnih organskih spojin, vključno z aktivnimi analogi kreatina, za izboljšanje bioenergetike mišic in morda pomagamo starejšim zmanjšati ali odložiti škodljive posledice procesa staranja.NEALKOHOLNA ZAMAŠČENA BOLEZEN JETER
Nealkoholna maščobna bolezen jeter (NAFLD) je presnovna motnja, za katero je značilno odlaganje maščobe v jetrih, pri čemer ima do 30 % prebivalstva v razvitih državah to zapleteno stanje. Presnovna okvara jeter in mitohondrijska disfunkcija tega energetsko zahtevnega organa igrata pomembno vlogo pri patogenezi NAFLD.

Zato bi lahko bilo pospeševanje metabolizma jetrne energije s posebnimi sredstvi (kot so inhalacijski molekularni vodik ali peroralni nukleotidi) primerno za reševanje tega kompleksnega stanja.SINDROM KRONIČNE UTRUJENOSTI
Zdi se, da lahko neustrezna ali oslabljena oskrba z energijo prek celičnega metabolizma prispeva k patogenemu začetku in vzdrževanju sindroma kronične utrujenosti (CFS), izčrpavajočega zdravstvenega stanja, za katerega je značilna globoka utrujenost neznanega vzroka. V mnogih primerih je CFS trajen in omejuje bolnikovo funkcionalno sposobnost, kar povzroči različne stopnje invalidnosti, medtem ko za CFS ni zdravila ali odobrenega zdravljenja.

Tukaj raziskujemo, kako se spojine, povezane z energijo, spopadajo z nizko bioenergijo in glavnimi simptomi CFS, s čimer iščemo možno pomožno ali dopolnilno zdravljenje tega zdravstvenega stanja.Z VADBO POVZROČENA MITOHONDRIJSKA DISFUNKCIJA
Zdi se, da večletna težka in dolgotrajna vadba povzroča mitohondrijsko disfunkcijo in oslabljeno bioenergetiko, hkrati pa kaže več značilnosti sindroma pretreniranosti, kardiovaskularnih nepravilnosti, poškodb zaradi prekomerne obremenitve ali motenj imunskega sistema.

Prizadevamo si najti zgornjo mejo, nad katero vadba postane bolj nevarna za zdravje, pa tudi vzpostaviti zanesljiv biomarker z vadbo povzročene mitohondrijske disfunkcije (EIMD) in končno poiskati dragocene terapevtike, ki preprečujejo in obvladujejo to zmedo. slabo počutje.ATLETSKA USPEŠNOST
Zdi se, da je vrhunska uspešnost v mnogih športih povezana z zagotavljanjem in vzdrževanjem razpoložljive energije, ki je potrebna za vzdrževanje mišičnega dela.

Čeprav je že na voljo več snovi za izboljšanje zmogljivosti, ki ciljajo na celično bioenergetiko, še naprej iščemo inovativna sredstva, povezana z mitohondriji, ki bi lahko izboljšala športno in delovno zmogljivost, a tudi preoblikujemo uveljavljene spojine za povečano biološko uporabnost, enostavnost uporabe in varnost. Osredotočeni smo tudi na spojine, povezane s kreatinom, od predhodnikov kreatina, analogov in specifičnih soli do agonistov CRT1 in CRT2 ter kompleksnih formulacij.OCENA ENERGIJSKEGA METABOLIZMA
COSMED CPET uporabljamo za merjenje presnovne porabe v mirovanju in med vadbo z merjenjem porabe kisika (VO2) in proizvodnje ogljikovega dioksida (VCO2). To vrhunsko napravo spremlja 2-s sistem NIRS za oceno presnovne prožnosti in porabe kisika v skeletnih mišicah.

Skener 1.5 Tesla Siemens Avanto omogoča kvalitativno in kvantitativno slikanje energetske presnove v energijsko bogatih tkivih, kot so možgani, jetra in skeletne mišice, z uporabo MR spektroskopskih testov.

Zunanji biokemijski laboratorij ponuja obilico naprednih testov za bioenergetske markerje v serumu, urinu in slini z uporabo robustne plinske kromatografije Hewlett-Packard in visoko občutljivih naprav HPLC. AppliedBioenergetics Lab vzdržuje novo biobanko vzorcev, shranjenih pri – 80 stopinjah Celzija.VREDNOTENJE ČLOVEŠKE USPEŠNOSTI
Sistem Globus Ergo Tesys omogoča oceno izodinamične in izotonične mišične zmogljivosti v realnem času z uporabo visoko občutljive merilne celice 200 Hz in dinamičnega pretvornika T90, pri čemer sta obe napravi sinhronizirani s 4-kanalno elektromiografijo in vrati fotocelic.

Naprave za kinematografsko ocenjevanje vključujejo skakalni sistem US Probotics, dinamometre FEI Baseline za hrbet, noge, prsi in roke ter goniometer visoke ločljivosti 360 stopinj.

Tekalna steza HP Cosmos in ergometerFitLine skupaj z 12-kanalnim obremenitvenim EKG Custo·Med z modulom HRV zagotavljata tehnične podatke in podatke o zmogljivosti pri občasnem in neprekinjenem testiranju obremenjevanja.

ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Ponosni smo, da vam lahko ponudimo izdelke navišje kakovosti.
BREZPLAČNA DOSTAVA
Pri nakupu nad €10,000, vam izdelke dostavimo brezplačno.
Humanitarni projekti
Nakup izdelkov pomaga otrokom s posebnimi potrebami do bolj samostojnega življenja.
BREZPLAČNO SVETOVANJE
Imate vprašanje v zvezi z vašo
prehrano ali nakupom izdelka?
4 healthy life logo
4 healthy life logo
4 healthy life logo

Prijavite se na e-novice

Prijavite se na naše novice, da boste na tekočem o vseh novostih in akcijah!
4 healthy life logo
ENERGY FOR HEALTHY LIFE
Naslov ulica
1000 Ljubljana

Telefon: +386 41 333 222
E-pošta: info@energy4healthy-life.com
STRUKTURA STRANI

Kategorije
Znamke
Akcije
MOJ RAČUN

Moj račun
Zgodovina naročil
Vračila
MOŽNA PLAČILA

4 healthy life logo
© 2023 ENERGY FOR HEALTHY LIFE | Spletni piškotki | Pogoji poslovanja | Politika zasebnosti | AVTORJI: